latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:08 | Autor: Nezavisne

Tužilaštvo BiH: OEBS-u zabranjen uvid u dokumente

Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH smatra da bi omogućavanjem uvida u predmete ratnih zločina u fazi istrage ozbiljno bila ugrožena njihova tajnost, te povrijeđene odredbe Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona BiH, što bi predstavljalo krivično djelo.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Kolegijum, koji čine svi tužioci Tužilaštva BiH, zauzeli su ovaj stav nakon odbijanja Tužilaštva da OEBS-u odobri pristup spisima predmeta ratnih zločina s ciljem obavljanja nezavisne analize.

"Uz dužno poštovanje međunarodnih pravnika, bilo čijim uvidom u predmete koje su u fazi istrage, predmete koji su pred optuženjem, informacije o svjedocima, zaštićenim svjedocima i slično, ozbiljno bi se ugrozili predmeti koji se vode i bezbjednost tužilaca i stranaka u postupku", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo ističe da nigdje u svijetu strani državljani ne mogu ostvarivati uvid u istrage i dokumente sa oznakom tajnosti, te da to može imati samo disciplinski tužilac pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH.

U saopštenju se navodi da se pružanjem uvida neovlaštenim licima u dokumente sa oznakom tajnosti čini krivično djelo, što može dati argumentaciju pojedinim političarima da je pravosuđe pod neprimjerenim uticajem.

BiH je nezavisna zemlja koja ima zakone i odredbe koje se moraju poštivati i svako drugačije postupanje predstavlja povredu zakona, navodi se u saopštenju.