latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:32 | Autor: Agencije

Mađarska: Vozovi ne idu do daljeg (VIDEO)

Mađarsko ministarstvo za razvoj odobrilo je odluku mađarskih željeznica da suspenduju sve međunarodne linije od Budimpešte prema Zapadnoj Evropi, rekla je na pres konferenciji predsednica mađarskih željeznica Ilona David.
Dijete u vozu sa izbjeglicama u Mađarskoj - Foto: TANЈUG
Dijete u vozu sa izbjeglicama u MađarskojFoto: TANЈUG

Ona je dodala da će ta odluka važiti do daljeg, a da je donesenaa zbog prevelikog broja ljudi u vozovima kako bi se osigurala bezbjednost putnika, navodi agencija MTI.

..........

Izbjeglice iz voza uzvikivale su "SOS" i "Nećemo u kamp", dok ih je mađarska policija ubjeđivala da izađu i odvede ih u izbjeglički kamp u mjesto Bičke kod mađarskog glavnog grada.

Grupa izbeglica odbila je da izađe iz voza u Mađarskoj kada ga je policija zaustavila kako bi ih prebacila u izbjeglički kamp kod Budimpešte, javlja AFP.

Taj voz je izbjeglice trebalo da odvede do granice sa Austrijom.

Voz je krenuo sa željezničke stanice u Budimpešti sa oko 200 izbjeglica. Zaustavljen je u Bičkeu, oko 40 kilometara od Budimpešte.

Pojačane policijske snage i dalje se nalaze u tom mjestu.

.........

Policija u Beču saopštila je da ne očekuje danas dolazak specijalnih vozova u kojima se nalaze izbjeglice iz Mađarske koji su se uputili ka Austriji.

.........

Šef mađarske policije Karolj Pap naložio je novinarima da napuste željezničku stanicu u gradu Bičke gdje je prethodno došlo do sukoba migranata i policije.

Pap je rekao predstavnicima medija da mogu da čekaju ispred stanice, ali da im ulazak neće biti dozvoljen, prenosi agencija MTI.

Željezničku stanicu u mestu Bičke mađarska policija je proglasila "operativnom zonom", navodi mađarska agencija.

.........

Na desetine migranata, leglo je na šine na željezničkoj stanici kod grada Bičke, protiveći se odluci mađarske policije da ih odvede u obližnji prihvatni centar, dok ostali pokušavaju da pobjegnu policajcima.

Mađarska policija, prethodno je zaustavila prvi voz sa migrantima, koji se danas iz Budimpešte uputio do Šoprona u blizini granice sa Austrijom, i rekla im da siđu u mjestu Bičke, gdje se nalazi prihvatni centar.

Preostali putnici su, kako je javio Rojters, prešli u drugi voz.

Migranti su udarali u prozore voza, uzvikujući „Ne kamp, ne kamp“.

U blizini voza raspoređeno je oko 50 policajaca, prenosi Sputnjik.

Policija je ispraznila jedan vagon, a još pet vagona sa migrantima i dalje stoji na stanici.

Mađarska agencija MTI navodi da su migranti prebačeni u autobuse da bi bili prevezeni do obližnjeg kampa.

Prema navodima agencije AFP, u vozu ima između 200 i 300 migranata.

Bičke se nalazi na oko 40 kilometara zapadno od Budimpešte.

Agencije su prethodno javile da je sa glavne međunarodne željezničke stanice krenuo voz pun migranata, dodajući da će vagoni da budu podijeljeni i da bi tri vagona trebalo da stignu u Sombahtelj, a preostali u Šopron. Oba mjesta se nalaze na zapadnoj granici Mađarske sa Austrijom.

Šef bečke policije Gerhard Pirstl je izjavio da migranti koji iz Budimpešte dolaze u Beč neće biti kontrolisani ili registrovani, kao i da će im biti dozvoljeno da nastave put.

Željeznička stanica Keleti u Budimpešti ponovo je u jutarnjim satima otvorena za migrante poslije povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premjeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Njemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontrolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.