latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:24 | Autor: Agencije

Ovaj automobil ide na vazduh (VIDEO)

Doba ekoloških automobila je svakako počelo, a predvodnici su električni automobili koji su i dalje veoma skupi, a neophodna infrastruktura nerazvijena, međutim, na tržištu će se uskoro pojaviti novi igrač - "AIRPod" mini automobil na kompresovani vazduh.
AirPod(Foto: Pin It) -
AirPod(Foto: Pin It)

Čovjek iza ovog projekta se zove Gaj Negre, koji je u saradnji sa firmom Pollution Motors i uz američku MDI licencu možda došao do rješenja modernog vozila sa nultom emisijom štetnih gasova koje pokreće kompresovani vazduh.

I ranije su postojali prototipovi vozila sa ovom tehnologijom, međutim, ovaj projekat je upravo dobio investiciju od 5 miliona dolara kako bi se AIRPod pretvorio u stvarnost.

Cijena AIRPod-a je oko 10.000 dolara (8.860 evra), a troškovi ulaganja nakon kupovine su minimalni. Domet iznosi 128km, a može da se dopunjuje na bilo kojoj benzinskoh pumpi uz pomoć kompresora za vazduh. Tankiranje traje samo 5 minuta i naplaćuje se 2 dolara u SAD, odnosno 50 centi širom Evrope.

Kao što se da i očekivati, brzina nije njegov glavni atribut pošto postiže oko 80km/h što je više nego dovoljno za gradsku vožnju.

Zero Pollution Motors već planira izgradnju prve fabrike na Havajima, a prvi primerci AIRPod-a bi sa proizvodnih traka mogli da siđu već krajem ove godine.