latinica  ћирилица
01/09/2015 |  18:12 | Autor: Agencije

Nedovoljno naspavanu djecu hrana više mami?

Djeca koja ne spavaju dovoljno mogu biti u većem iskušenju da jedu, sugerišu rezultati novog istraživanja.
Djeca (Foto: mamamia.com.au) -
Djeca (Foto: mamamia.com.au)

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji dovelo su u vezu dužinu sna kod djece i spremnost da jedu omiljenu hranu i kada nisu gladni.

Utvrđeno je da je kod mališana čije su navike u spavanju i unosu hrane proučavane, a spavali su manje od 11 sati noću bio veći indeks tjelesne mase (mjera težine u odnosu na visinu) nego kod onih koji su spavali 11 sati ili više, javlja Rojters.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje 11 do 12 sati sna za djecu predškolskog uzrasta.

„Sada već postoji dosta dokaza, i za djecu i odrasle, koja ukazuje da veoma kratak ili nedovoljno dug san povećava želju za hranom“, rekla je Lora Mekdonald, vodeći autor studije i profesor Univerziteta u Londonu.

Prema njenim riječima, to je zabrinjavajuće s obzirom na to da živimo u modernom okruženju, gdje je ukusna i visokokalorična hrana široko dostupna i jeftina.

Prethodne studije su pokazale da premalo sna znatno povećava šanse da će dijete biti gojazno, kako Mekdonald i njen tim ukazuju. Međutim, manje je poznato kako san utiče na svakodnevni unos kalorija.

Nova studija je uključivala 1.008 petogodišnjaka rođenih 2007. godine u Engleskoj i Velsu.

Istraživači su tražili od majki da odgovore na upitnik o ponašanju mališana prema hrani, pošto su već jeli. Pritom je prosječna dužina sna tokom 24 sata za djecu koja su učestvovala bilo 11,48 sati.

Mališani koji su spavali manje od 11 sati noću ocijenili su hranu na skali od jedan do pet prosječnom ocjenom 2,53, u poređenju sa 2,36 za one koji su spavali 11 do 12 sati, a 2,35 za one koji su imali najmanje 12 sati sna.

„Kod djece koja ne spavaju dovoljno noću, ograničena izloženost ukusnih namirnica u kući može biti od pomoći u sprečavanju prekomjernog gojenja“, zaključila je profesorka Mekdonald.