latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:52 | Autor: Agencije

Super hrana – čija sjeme

Čija – ljekovito sjeme koje mnogi definišu kao „magičnu“ sjemenku, namirnicu koja čini mala čuda unutar ljudskog organizma.
Čija sjeme (Foto: magazine.foxnews.com) -
Čija sjeme (Foto: magazine.foxnews.com)

Čija raste na prostorima Latinske Amerike. Ima prečnik od oko milimetar, pa je oblikom najsličnija maku. Tamne je boje, uglavnom braon i sive, a ponekad i bijele.

Čija je biljka najbogatija sa Omega 3 masnim kiselinama. Sadrži ih i više nego laneno sjeme, koje je poznato po velikom sadržaju ovih kiselina.

Omega 3 kiseline su veoma važne za rast i pravilno funkcionisanje mnogih tjelesnih funkcija. Osim masnim kiselinama, čija sjeme je bogato proteinom i vlaknima, a takođe sadrži i vitamine, minerale i antioksidanase.

Glavna karakteristika ovog sjemena je njegova moć upijanja vode. Čija sjeme „voli“ vodu. Kada ga potopite u vodu, upiće do 12 puta više vode od sopstvene težine.

Odlično je za regeneraciju kože, pa su kreme koje u sebi sadrže sjeme čije sve popularnije.

Pogodno je i za sagorijevanje masti. Njihov gel stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Zato se preporučuje i dijabetičarima.

Ovo sjeme jača organizam i, kao što je slučaj i sa drugim sjemenkama, pozitivno utiče na organe za varenje.

Sadrži i 37 odsto prehrambrenih vlakana koja podstiču rad crijeva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog sjemena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog crijeva.

Sjeme je veoma blagog i prijatnog ukusa i lako se kombinuje sa drugim namirnicama, jer im ne mijenja ukus, a povećava hranljivost i veoma je lako za varenje.

Pogodno za zdravlje, ali ne i za novčanik, jer 100 grama čija sjemena oko 15 eura.