latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:39 | Autor: Večernji list

Šta oči govore o vašem zdravlju

U očima možete vidjeti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promjenite vaše životne navike, ali da konsultujete ljekara.
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Za oči kažu da su ogledalo duše. Ipak, šta one zapravo govore o vama. Gledajući osobu u oči možete otkriti da li je tužna, srećna, ljuta ili vesela... Međutim, oči mogu otkriti i druge stvari zato ih pogledajte malo bolje.

U očima možete vidjeti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promjenite vaše životne navike, ali i da konsultujete ljekara. Na primjer, većina ljudi ima podočnjake i svi misle da su oni samo znak neispavanosti. Međutim, to nije uvijek tako...

Tamni krugovi ispod očiju

Nazivamo ih podočnjaci i oni su definitivno jedan od znakova manjka sna i neispavanosti. U prosjeku, čovjeku je dnevno potrebno od sedam do osam sati kvalitetnog sna kako bi preko dana mogao da funkcioniše. S druge strane, nutricionisti upozoravaju kako nedostatak sna može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Nutricionistkinja Kasandra Barns kaže kako manjak sna može uzrokovati probleme sa štitnjačom i anemiju. Takođe, uzrok podočnjaka može biti i intolerancija na pojedinu hranu, poput glutena i kravljeg mlijeka. Zato, ako dovoljno spavate, a i dalje imate tamne podočnjake, provjerite svoje zdravlje.

Žute beonjače

Ako vam beonjače postanu žućkaste, odmah posjetite ljekara jer je to znak da nešto nije u redu s vašom jetrom. Žute beonjače znak su i hepatitisa, ali i žutice. Kako bi spriječili bolesti jetre treba da smanjite unos alkohola u organizam, kao i biljnih ulja i šećera i da se više hranite s povrćem, jajima, lukom i da pijete toplu vodu s limunom ujutro na prazan želudac kako bi pročistili organizam.

Krvave oči

Krvave oči takođe su znak da bi trebalo da posjete ljekara. One mogu biti simptomi konjunktivitisa, blefaritisa, uveitisa i glaukoma, ali i različitih alergija. Međutim, oči često znaju biti krvave i nakon rada za računarom. Osobe koje cijelo radno vrijeme provode za računarom, trebalo bi više da odmaraju svoje oči. Dr. Eloiz Bauskis kaže kako bi svakih sat vremena 5 do 10 minuta trebalo da uzmemo pauzu i 'pomjerimo' oči s ekrana.

Suve oči

Mnogima je poznat osjećaj kao da imate pjesak u očima. Ako se često suočavate s tim, to je znak da imate problema sa suvim očima. Međutim, postoji i za to prirodni lijek. Počnite, naime, da unosite više vitamina A koji možete pronaći u životinjskoj jetri. Јednom do dva puta nedjeljno jedite životinjsku jetru i na taj ćete način unijeti dovoljno vitamina A u vaš organizam. Problem suvih očiju može se pojaviti i ako ste na dijeti i ne unosite dovoljno masti u tijelo. To možete riješiti avokadom, kokosovim uljem, kao i maslinovim.

Natečene oči

Kao i podočnjaci, natečene oči su takođe znak neispavanosti. Mnogi će taj problem rješavati stavljajući vrećice čaja ili kriške krastavaca na kapke, ali natečene oči mogu biti znak dosta većih zdravstvenih problema. Mogu se povezati s neuravnoteženim unosom kalijuma i natrijuma u organizam, odnosno unosom previše soli.