latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:51 | Autor: SRNA

Švedska najsigurnija zemlja za vožnju

Švedska je najsigurnija zemlja u oblasti saobraćaja - na sto hiljada stanovnika u udesima, u prosjeku, ginu svega tri osobe.

Švedska politička agenda "Vižn ziro" usvojena je 1997. godine i njen cilj je da stvori automobilski saobraćaj bez ljudskih žrtava.

Pema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Švedskoj gine daleko najmanje ljudi na cestama.

Njemačka, koja se smatra poprilično sigurnom zemljom kada je u pitanju saobraćaj, ima lošije rezultate - na njenim putevima gine u prosjeku skoro pet osoba na 100.000 stanovnika.

U poređenju sa drugim zemljama, tempo putovanja švedskim cestama je opušteniji.

Na putevima izvan naseljenih mjesta u Švedskoj ograničenje brzine je 80 kilometara, a na auto-putevima 120 kilometara.

Stručnjaci kažu da Šveđani rijetko kada voze brže od 110 kilometara na sat.

Švedska je poznata i po količini zamki za prebrze vozače. Širom zemlje postavljeno je 1.500 kamera koje kontrolišu brzinu.

Sve dok vozači poštuju ograničenje brzine, većina kamera bilježi njihovu brzinu zbog statistike, ali policija ne izdaje kazne.

Ako se prosječna brzina kretanja na nekoj saobraćajnici poveća, oni koji krše pravila dobijaće kazne sve dok se prosječna brzina ne vrati u normalnu. A kazne su visoke - od 150 do 250 evra.

Posljednjih godina Švedska je mnogo uložila u saobraćajnice. Na putevima van naseljenih mjesta između saobraćajnih traka postavljene su fizičke barijere koje je mnogo teže preći nego tradicionalnu bijelu liniju.

Samo ta mjera smanjila je broj nesreća čak za 90 odsto!

U svaku petu saobraćajnu nesreću u Švedskoj bio je upleten neko ko je konzumirao alkohol. Zato je 90.000 autobusa, kamiona i taksija opremljeno "alkoholnim bravama".

To znači da vozač ne može pokrenuti vozilo prije "puhanja" u nju. Pokaže li se da u dahu ima alkohola, automobil je nemoguće "upaliti".

Dopuštena količina alkohola u krvi je 0,2 promila. A to je nivo čaše piva.

Pravilo je jasno - "ili piješ ili voziš". Ne može i jedno i drugo, navode švedski saobraćajni stručnjaci.