latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:25 | Autor: B92

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle da traju vječno

Naučnici Instituta MIT i kompanije Samsung došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli riješiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.
Baterije (ilustracija) -
Baterije (ilustracija)

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a i uvijek postoji opasnost od eksplozije.

Prema riječima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primjer, Boing avionima i Tesla automobilima, nastali su upravo zbog tekućih elektrolita.

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe profesor Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u črvstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i uspio da pronađe materijale koji su dovoljno dobri provodnici.

Takođe, nove se baterije bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja.

S obzirom na to da naučnici u svoj rad ulažu puno truda i napora, nadamo se da će vječne baterije u bliskoj budućnosti ugledati svjetlost dana.