latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:23 | Autor: SRNA

Najčitaniji radovi sa kratkim naslovima!

Čitaoci naučnih radova, poput običnih konzumenata novina, vole kratke naslove - pokazuje istraživanje časopisa "Rojal sosajeti".

Studija otkriva da komplikovani, dosadni i dugi naučni tekstovi nisu popularni kao "lako štivo", a ipak se svake godine objavljuju u velikom broju.

Neki od njih postižu značajan uspjeh, a drugi prolaze neprimijećeni.

Naučnici sa univerziteta "Varvik" u Velikoj Britaniji pokušali su da odrede da li naslov naučnog rada može da utiče na njegovu citiranost.

Rezultati pokazuju da se ljubitelji naučne literature ne razlikuju od drugih čitalaca pa više vole članke kraćeg naslova, koje smatraju razumljivijim.

Istraživači dolaze do sjajnih otkrića i svijet bi bilo uzbudljiviji kad bi oni uspjeli da pojednostave svoje članke i učine svoja otkrića prihvatljivijim svima, pa i drugim naučnicima - navode autori studije.

Istraživanje pokazuje da su naučna otkrića predstavljena kratkim naslovom mnogo citiranija, a samim tim imaju i veću publiku.

Ipak, dužina naslova nije jedini faktor uspjeha.

Druge studije pokazuju da su za distribuciju nekog otkrića važni i sam autor, polje njegovog istraživanja, ali i neki drugi elementi poput stavljanja dvotačke u naslov!?