latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:37 | Autor: SRNA

Morske spužve uništavaju ćelije karcinoma

Ruski naučnici otkrili su novo antikancerogeno sredstvo - to su morske spužve koje uništavaju ćelije raka, odnosno prisiljavaju ih da same sebe ponište.
Ilustracija (Foto: limpeter-mriblog.blogspot.com) -
Ilustracija (Foto: limpeter-mriblog.blogspot.com)

Naučnici su otkrili novi antikancerogeni spoj "monanhocidin A" u dalekoistočnim morskim spužvama.

Ovo sredstvo se bitno razlikuje od većine poznatih antikancerogenih hemoterapijskih preparata. Ono kod ćelija raka izaziva takozvanu autofagiju, odnosno "samovarenje".

Istraživanja se vrše u Tihookeanskom institutu za bioorgansku hemiju "Beljakov" u Vladivostoku i u Laboratoriju za eksperimentalnu onkologiju njemačke klinike "Ependorf" u Hamburgu.

Valentin Stonik, član Ruske akademije nauka, ističe da su naučnici otkrili novi mehanizam koji otvara mogućnosti za stvaranje antikancerogenih preparata.

Morske spužve su i ranije bile poznate kao izvor moćnih antikancerogenih tvari.

Naučnici sa Unievrziteta Lids u Velikoj Britaniji uspjeli su 2014. godine da iz spužve "Halichondria okadai" dobiju preparat "eribulin" protiv raka dojke.

Ovo sredstvo ne liječi karcinom u potpunosti, ali je za vrijeme kliničkih ispitivanja na 1.800 pacijenata dokazano da je, u prosjeku, produžavalo život za pet mjeseci.

Antikancerogena svojstva morskih spužvi istražuju se duže od pet godina.

Naučnici tvrde da su našli prototip za stvaranje novih lijekova, odnosno da su izdvojili "individualnu supstancu", ustanovili njenu strukturu i proučili svojstva, što je vrlo složen i dugotrajan posao.

Za sada je rano govoriti u kojoj mjeri je "monanhocidin A" efikasniji i sigurniji od postojećih preparata. Da bi se to saznalo potrebno je izvršiti dodatna farmakološka istraživanja.

Ovo otkriće pokazuje da je medicinska otpornost ćelija raka problem koji se može riješiti - napominju ruski naučnici.