latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:00 | Autor: SRNA

Novi lijekovi na bolničkoj listi

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za vrijeme bolničkog liječenja biće dostupno devet novih lijekova koji su uvršteni na Osnovnu bolničku listu lijekova, i to za liječenje bolesti srca, respiratornih oboljenja, hormoni hipofize, te antikoagulansi, antibakterijski lijekovi, psihoanaleptici i antiprotozoici.

Lijekovi će u bolnicama biti dostupni nakon što se provede procedura javne nabavke ovih lijekova, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Revidiranu Osnovnu bolničku listu lijekova usvojio je Upravni odbor FFZO Srpske, na prijedlog komisije koju su činili predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka i Fonda.

Iz Fonda navode da se među novim lijekovima na bolničkoj listi nalaze i oni koje su osiguranici do sada često kupovali sami, pa naknadno refundirali troškove, poput lijeka "kofein-citrat" kojeg koriste prijevremeno rođene bebe i drugih, a uskoro će ih osiguranici dobijati u bolnicama.

Osim uvođenja novih lijekova, navodi se u saopštenju, sa liste su povučeni određeni dozni oblici lijekova jer ih više nije moguće nabaviti na tržištu, ali i dalje se na listi nalaze isti lijekovi samo u onim dozama u kojima se još proizvode i koje su dostupne na tržištu.

Lista je, navode iz Fonda, formirana nakon detaljne analize dosadašnje bolničke liste uz uvažavanje terapijskih protokola i indikacija.

Na listu su uvršteni sljedeći novi lijekovi: dipiridamol /antikoagulans/, alprostadil i ibuprofen /terapije za bolesti srca/, dezmopresin /hormoni hipofize/, kolistin i linezolid /antibiotici/, kofein citrat /psihoanaleptici/, pirimetamin /antiprotozoici/, te esencijalni fosfolipidi /za respiratorni sistem/.

Na Osnovnoj bolničkoj listi lijekova nalaze se lijekovi koje osigurana lica dobijaju u toku bolničkog liječenja i sve bolnice u Republici Srpskoj treba da budu snabdjevene ovim lijekovima, navodi se u saopštenju Fonda.