latinica  ћирилица
21/08/2015 |  15:51 | Autor: B92

Uticaj ishrane na razvoj bolesti kod starih

Naučnik DŽin Bauman, šef Odjeljenja za kognitivno zdravlje i demencije Nestle instituta zdravstvenih nauka, odigrao je ključnu ulogu u osnivanju prvog istraživačkog centra "Professional Interest Area", posvećenog nutricionizmu, metabolizmu i demenciji.

Centar će funkcionisati u okviru Međunarodnog društva Alchajmerove asocijacije za unapređenje istraživanja i liječenja oboljelih od Alchajmerove bolesti, a njegovi naučnici nastojaće da otkriju uticaj ishrane i metabolizma na demenciju i tako doprinesu liječenju moždanih oboljenja.

- Centar PIA imaće ključnu ulogu u povezivanju stručnjaka i ljekara, promovisaće saradnju i omogućiće članovima da dijele najnovija saznanja iz ove oblasti - poručuje Ed Bitdž, šef Nestle instituta zdravstvenih nauka.

Postoji potreba javnosti da se saznaju pouzdane informacije o praksama u ishrani koje bi smanjile rizik od Alchajmerovoj bolesti. Veliki broj naučnih otkrića govori o vezi između ishrane i različitih oboljenja, ali je potrebno sprovesti još istraživanja.

- Prije petnaest godina skoro 600 miliona ljudi širom svijeta imalo je 60 ili više godina, a procjenjuje se da će 2025. godine ta cifra dostići čak 1,2 milijarde - objašnjava Bauman.

- Produženi životni vijek zapravo predstavlja trijumf modernog društva, ali sa druge strane, mnogo više pojedinaca biće izloženo riziku od razvijanja hroničnih bolesti usljed starenja - dodaje on.

Međunarodno društvo Alchajmerove asocijacije za unapređenje istraživanja i liječenja oboljelih od Alchajmerove bolesti je vodeća zdravstvena organizacija koja se bavi istraživanjem, podrškom i negom oboljelih od Alchajmerove bolesti.

Istraživački centar "Professional Interest Area" u sastavu ove organizacije povezaće naučnike sa ljekarima i omogućiće više informacija za donošenje odluka o tome kako ishrana utiče na rizik od demencije. Takođe, doprinijeće boljoj koordinaciji svih istraživanja na ovu temu.