latinica  ћирилица
18/08/2015 |  20:18 | Autor: RTL

Nijemci pomiješali kruške i jabuke

Već 13 godina Dirend i njegove kolege rade na uzgoju savršenog hibrida jabuke i kruške. Sad su na trećoj generaciji koje nazivaju F2 hibridima.

Profesor Verner Dirend iz staklenika donosi tri uzorka: mladicu jabuke, mladicu kruške i hibrid jabuke i kruške. Hibrid nema ime, stablo više liči jabuci, njegovi listovi više kruški, oblik ploda je sličniji jabuci, ali okus podsjeća na krušku.

Dirend i njegove kolege Tilio Fišer i Hening Šaht sa univerziteta u Osnabruku pokušavaju stvoriti nešto što u prirodi ne postoji.

Prije 30 godina, međutim, u nekadašnjem hotrikulturnom institutu u Kelnu jabuke i kruške uspješno su ukrštene. Nova voćka dobila je ime po profesoru Maksu Cvintšeru koji je sproveo eksperiment.

Njegov rad za buduće naraštaje i poboljšanje sačuvao je Tehnološki institut u Minhenu i predao ga naučnicima na poljoprivrednom fakultetu u Osnabruku koji imaju mnogo iskustva u uzgoju novih sorti jabuka.

Već 13 godina Dirend i njegove kolege rade na uzgoju savršenog hibrida jabuke i kruške. Sad su na trećoj generaciji koje nazivaju F2 hibridima.

- Nadamo se da ćemo postići dobar kvalitet - rekao je Fišer, dodavši da je u tome potrebno i mnogo sreće.

Ono što se traži nije samo dobar izgled i okus, već i otpornost na bolesti.

Njemački naučnici u tome nisu jedini.

- Znamo da postoji slično istraživanje na Novom Zelandu - kaže Dirend. Štaviše, novozelandske kolege bile su u Osnabruku kako bi s njemačkim stručnjacima uporedili bilješke.

Njemačka vlada subvencioniše istraživanje sa 200 hiljada evra, ali proći će još mnoge godine prije uspješnog završetka projekta.

- Potrebno je 15 do 20 godina da se nova sorta jabuka ustali na tržištu - tvrdi Dirend. A nova voćka neće dobiti ime dok za tržište ne bude spremna.

Njemački voćari gladni su jedinstvene vrste voća kojim bi pogodili ukus potrošača. Uzgoj voća je posao kao i svaki drugi, kažu. Potrošači stalno traže inovacije. Tako bi nova vrsta voća postala velika kompetitivna prednost.