latinica  ћирилица
18/08/2015 |  17:06 | Autor: B92

Uz obalu Australije snimljeno misteriozno biće (VIDEO)

Nedavno je uz obalu Australije snimljen misteriozni albino kit. Trenutno se u naučnim krugovima debatuje da li je u pitanju čuveni Migalu bijeli kit ili možda njegov potomak.

“To je Migalu.“ Riječi su poznatog naučnika Grega Kaufmana koji je potpuno siguran da je bijeli kit koji je snimljen uz obalu Australije kod Kvinslenda 10. avgusta, definitivno jedini albino grbavi kit na svijetu - Migalu.

Kaufman koji kitove proučava decenijama, siguran je u to, kaže, otkad je vidio prve snimke.

“Podudarnost s Migaluom je ogromna i po leđnoj peraji“, tvrdi.

Mistični i legendarni kit Migalu prvi je put je primjećen 1991. godine i Kaufman ga od tada prati. Tada je bio dio tima koji je otišao do aboridžinskih starešjina kako bi im pomogli da daju ime ovom posebnom kitu. Aboridžini su se odlučili za ime Migalu što na njihovom jeziku znači 'bijeli momak'.

“U aboridžinskoj kulturi bijele životinje su poslate na ovaj svijet da nas podsjete na jedinstvenost i svetost života. Vjeruju da takva bića moraju biti cjenjena“ pojasnio je Kaufman za australijske medije.

Inače, grbavi kitovi se identifikuju se po donjoj površini repa koja je poput ljudskog otiska prsta - kod svakog primjerka različita.

Međutim, jedan drugi stručnjak Oskar Pitersen, osnivač Istraživačkog centra za bijele kitove, koji takođe prati Migalua od ranih dana, kaže kako se ovde ne radi o Migaluu jer ovaj kit izgleda premalo i previše bijelo da bi odgovarao opisu.

“Ovo je vjerovatno Migalu junior'', kaže Pitersen.