latinica  ћирилица
14/08/2015 |  11:04 | Autor: vecernjenovosti

Hard rok, metal i pank ne podstiču agresivnost

Dobra vijest za roditelje tinejdžera koji obožavaju hevi metal, hard rok i pank stiže iz Australije - ova muzika ne podstiče agresivnost, kako se ranije sumnjalo.

Naučnici Lea Šerman i Ženevjev Dingl istraživali su vezu između bijesa i tzv. ekstremnih nota i ustanovili suprotno: da ova muzika može čak i da kanališe energiju odnosno umiri slušaoca, ali samo ako zaista voli te note.

Ispitanici su prvo imali 16 minuta da pričaju o bijesu, a zatim je polovina učesnika imala zadatak da deset minuta sluša omiljenu "ekstremnu" muziku, dok je druga grupa to vrijeme provela u tišini. Izmjereni su otkucaji srca, kako bi se ustanovio stepen uzbuđenja, a na kraju su svi popunili upitnik i ocijenili osjećanje neprijateljstva i bijesa prije i poslije intervjua, kao i nakon slušanja muzike, odnosno tišine.

Rezultat je slijedeći: svi ispitanici su bili pod stresom nakon pričanja o bijesu, a slušanje muzike, kao i tišina su ih opustili. Ipak, oni koji su slušali omiljenu muziku imali su znatno pozitivnija osjećanja od druge grupe. Prema njihovim riječima, osim što su smirili, osjetili su nalet inspiracije i pozitivno uzbuđenje, tako da o agresivnosti zbog muzike nema govora, tvrde istraživači.