latinica  ћирилица
13/08/2015 |  17:58 | Autor: Agencije

Šta se događa u tijelu kada popijemo pivo

Gazirana pića i alkohol mogu imati znatan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom dejstvu piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Kada konzumiramo pivo ono nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah djeluje na mozak i mišiće. Sljedećih sat vremena tijelo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što prije riješi.

Ako pojedemo obilan obrok prije pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku absorpcija hrane. Uticaj alkohola zavisi od starosti.

Ženski organizam procesira alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći udio vode koja razrijeđuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.

Pjenušavo piće, poput šampanjca, može uzrokovati da brže osjetimo uticaj alkohola zbog mjehurića koji pritiskaju želudac pa tako forsiraju alkohol da brže uđe u krvotok.

Procesiranje alkohola zavisi i od naših godina. Što smo stariji on se brže procesira jer kako starimo u jelu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišene nivoe hormona, to utiče na metabolizam i brzinu absorpcije alkohola.

Ako ste ljubitelj piva i ponekad volite da pretjerano uživate u njemu, ovo je 7 stvari koje pritom treba da znate.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje tijelom do želuca gde se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Poslije 10 minuta tijelo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i riješiti ga se što je prije moguće.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.

Alkohol se pretvara u acetatnu kiselinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su tijelu prihvatljive i to nas otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta

Poslije 20 minuta počinjemo da osjećamo opšte simptome djelovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Poslije 45 do 90 minuta djelovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Poslije 60 minuta imamo potrebu da idemo u wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmjeravaju piće direktno u bešiku pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li da pijemo osjećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je tijelo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Nakon 12 do 24 sata , kada se probudimo vjerovatno ćemo osjećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bljedilo i drhtavicu i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše tijelo još uvijek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.