latinica  ћирилица
13/08/2015 |  17:23 | Autor: Agencije

Nutritivni savjeti o mastima pogrešni već decenijama

Јoš od sedamdesetih godina prošlog vijeka glasi isti nutricionistički savjet: „Izbjegavajte masti, posebno zasićene“. Međutim, nova analiza „Britanskog medicinskog dnevnika“ pokazala je da masti koje se nalaze u mliječnim proizvodima i mesu ne povećavaju, kako se ranije mislilo, šansu za dijabetes tipa dva, šlog ili srčana oboljenja.
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com) -
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com)

Ishrana pak koja sadrži transmasti, vrsta masti koja se nalazi na pakovanim grickalicama i margarinu, može znatno da poveća rizik od srčanih oboljenja i dovede do preuranjene smrti.

Zaključci nove analize u potpunoj su suprotnosti sa većinom savjeta iz sedamdesetih i osamdesetih prošlog vijeka, kada je margarin, koji sadrži transmasti, smatran daleko zdravijim nego puter.

Nalazi takođe mogu i da posluže za izmjenu sadašnjih nutritivnih smjernica kojima se savjetuje da zasićene masti čine manje od 10 odsto dnevne ishrane.

Ipak, naučnici koji su učestvovali u istraživanju žele i dalje da budu oprezni.

„Smatramo da naša analiza, iako je, nesumnjivo, došla do određenih zaključaka, još nije dovoljan argument da bismo mogli da pozovemo na povećanje dozvoljenog unosa zasićenih masti“, kaže Rasel de Souza, epidemiolog na Univerzitetu „Makmaster" u Kanadi i koautor studije.

Unos vještačkih transmasti povezano je sa 30-odstotnim povećanjem rizika za srčane bolesti, poput infarkta miokarda. Osim toga, ishrana bogata ovim mastima dovodi do 18 odsto većeg broja smrtnih ishoda od srčanih bolesti.

Konzumiranje većih količina zasićenih masti nije pak povezano sa srčanim bolestima, dijabetesom tipa 2 ili preuranjenom smrću.

Negativni efekti transmasti nisu pretjerano iznenađujući, pošto su brojna istraživanja prethodnih godina utvrdila da dovode do povećanog rizika od srčanih bolesti, a dokazano je čak i da dovode do slabijeg pamćenja.