latinica  ћирилица
12/08/2015 |  19:02 | Autor: Agencije

Večeras nas očekuje kiša "zvijezda padalica"

Večeras nas očekuje vrhunac vidljivosti najpoznatije kiše meteora – Perseida.
Zvijezda padalica (Foto: Logan Brumm/Flickr.com) -
Zvijezda padalica (Foto: Logan Brumm/Flickr.com)

Ako pitate ljubitelje astronomije koji im je omiljeni “pljusak meteora“, sigurno će vam reći da je riječ o Perseidima. Ovogodišnji šou koji nam “zvijezde padalice“ priređuju biće značajno uspješniji od prethodnih, jer ovog puta mjesec ne bi trebalo da ometa posmatranje neba.

Inače, Perseidi krase nebo svake godine od 25. jula do 18. avgusta.

Perseidi su nastali od ostataka repa komete Svift-Tatl, koja obiđe Zemlju jednom u 135 godina, pri čemu je najbliža Suncu u skorije vrijeme bila 1992.godine. Tada je meteorska aktivnost bila najintenzivnija i u idealnim uslovima moglo se vidjeti i 500 meteora u sat vremena.

Prije nego što uprete pogled u noćno nebo, pročitajte nešto više o Perseidama:

Šta su Perseidi?

Perseidi su vjerovatno najpoznatiji roj meteorita kroz koji Zemlja na svom putu oko Sunca prolazi svake godine. Meteor je svjetlosni efekat koji nastaje kada se meteoroid, kamenčić ili čestica prašine, pri upadu u atmosferu usljed trenja o čestice vazduha upali. Svoje ime dobile su po sazvežđu Persej.

Kada je vrhunac prolaska Perseida?

Vrhunac je večeras, u noći između 12. i 13. avgusta, ali su aktivne već posljednjih mjesec dana.

Kada je najbolje vrijeme da se gledaju?

Prema mišljenju stručnjaka – pred zoru. Kada vam se oko navikne na tamu neba, neće vam trebati nikakva specijalna oprema. Samo se sklonite od velikih vještačkih izvora svjetlosti, jer će vam se oko teže prilagođavati. Što ste dalje od urbanih oblasti, tim bolje.