latinica  ћирилица
12/08/2015 |  18:30 | Autor: Agencije

Izlivi bijesa na internetu čine ljude još agresivnijim

Snažno kucanje po tastaturi možda djeluje kao dobar “izduvni ventil”, ali je u pitanju velika zabluda, poručuju stručnjaci.

Nova istraživanja pokazala su da oslobađanje bijesa tokom kucanja poruka, mejlova, komentara na društvenim mrežama ili dopisivanja putem čet programa može da izazove sasvim suprotan efekat od željenog, donosno učini postanemo još gnevniji, piše "Newser".

Najugroženiji su oni koji komentare ostavljaju anonimno, kažu naučnici.

“To što nešto čini da se osjećate bolje ne znači da je zdravo za vas“, navodi Bred Bušman sa Univerziteta u Ohaju.

U istraživanju koje je sproveo 2002. godine, Bušman je 600 studenata podjelio u tri grupe. Pripadnici prve dobili su zadatak da udaraju vreću za boks misleći na svoju kritiku, ispitanici iz druge grupe su udarali vreću misleći na želju da budu u formi, dok su članovi treće grupe jednostavno sjedeli dva minuta u miru i tišini.

Bušman je ustanovio da su nakon testiranja najagresivniji i najljući studenti iz prve grupe, čiji izduvni ventil nije doveo do boljeg raspoloženja.

Ali, šta izlive bijesa na internetu čini naročito rizičnim?

Prema navodima magazina “Wall Street Journal“, u pitanju je to što bijes izbacimo iz sebe prije nego što se smirimo, naše komentare zatim neko može da proslijedi dalje, a odgovor na komentar nećemo uvijek dobiti odmah, što dodatno može da nas iznervira.