latinica  ћирилица
11/08/2015 |  18:38 | Autor: RTS

Padalka izašao u svoju 10. svemirsku šetnju (VIDEO)

I prije nego što je izašao u svoju 10. šetnju po svemiru, ruski kosmonaut Genadij Padalka bio je čovjek koji je proveo više vremena u svemiru nego bilo koje drugo ljudsko biće.
Sadašnji komandir stanice tokom treninga s kamerom (Foto: NASA/James Blair) -
Sadašnji komandir stanice tokom treninga s kamerom (Foto: NASA/James Blair)

Dva ruska člana posade su izašla iz Međunarodne svemirske stanice u svemirsku šetnju kako bi montirala novu opremu i pregledala spoljašnjost orbitirajuće stanice.

Oprema koju su montirali Genadij Padalka i Mihail Kornjenko (na stanicu stigli 28. marta), olakšaće kretanje članova posade na budućim svemirskim šetnjama. Oni su takođe zamjenili antenu, očistili prozore jednog od modula stanice i fotografisali spoljašnjost. Današnja šestočasovna šetnja je 10. svemirska šetnja za Genadija. On je proveo više vremena u svemiru nego bilo koji drugi čovek.

Kosmonauti američke agencije za istraživanje svemira (NASA) Skot Keli i Kjel Lindgren, Rus Oleg Kononenko i Kimija Јui iz Јapana, koji su takođe članovi posade, ostali su unutar stanice. Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od rijetkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije „Spejsiks“ i „Orbital sajansez“, a kosmonaute prevoze isključivo letjelice ruskog državnog Roskosmosa.