latinica  ћирилица
10/08/2015 |  20:17 | Autor: Blic

Јezero u koje grom udara 28 puta u minutu

Јezero Marakaibo je jedino mjesto na svijetu gdje izreka "grom nikada ne udara dva puta na isto mjesto" ne važi. Kada padne noć, počinje svojevrstan prirodni spektakl u kome na hiljade munja punih devet sati osvjetljava ovo jezero u Venecueli.

Na mjestu gdje se rijeka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, prosječno se 260 dana godišnje odvija fenomen poznat pod nazivom "Svjetionik Marakaiba".

Tih noći, nebo iznad jezera je punih devet sati osvjetljava na hiljade munja.

Јezero Marakaibo ima svoje mjesto i u Ginisovoj knjizi rekorda. Ono je apsolutni rekorder sa 250 gromova po kvadratnom kilometru koji se godišnje obruše na ovaj jedinstveni dio naše planete.

"Najsušniji" periodi su u januaru i februaru, dok ovaj prirodni spektakl svoj vrhunac dostiže sredinom oktobra. Tada u prosjeku 28 munja zatreperi u samo jednom minutu.

Stručnjaci već decenijama pokušavaju da odgonetnu uzrok ovog prirodnog fenomena. 1960. godine je ponuđeno objašnjenje da gromove privlači uranijum koji se nataložio ispod jezera, dok je u skorije vrijeme preovladavalo mišljenje da je glavni krivac visoka provodljivost vazduha iznad jezera koji je bogat metanom.

Međutim, i ova teorija je opovrgnuta. Naučnici za sad nemaju objašnjenje šta prouzrokuje ovaj fenomen, jedino se slažu da se radi o širokom spektru faktora, kao što su količine padavina, planinski vijenci, klima, temperatura..itd, koji zajedno u kombinaciji stvaraju pogono tlo za ovaj munjeviti spektakl.