latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:46 | Autor: Agencije

Neispravni pejsmejkeri godišnje usmrte hiljade ljudi?

Trećina iznenadnih smrtnih slučajeva među pacijentima kod kojih je dijagnostikovano srčano oboljenje mogla bi da bude posljedica neispravnih pejsmejkera, piše “Dejli mejl”.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Britanski naučnici pronašli su dokaze koji ukazuju na to da bi implantati mogli da budu vodeći uzrok smrtnosti pacijenata sa srčanim bolestima i saopštili da bi novo otkriće "trebalo da bude veliki razlog za uzbunu".

U tijela 40.000 pacijenata godišnje u Velikoj Britaniji ugrade se aparati na baterije koji održavaju pravilan rad srčanog mišića.

Međutim, istraživači sa Univerziteta u San Francisku, zaduženi za nadgledanje 517 pacijenata koji su naprasno umrli, ustanovili su da su 30 odsto smrtnih slučajeva prouzrokovale mehaničke nepravilnosti na pejsmejkerima poput nepravilnog programiranja implantata ili prestanka rada baterije.

Britanska Regulatorna agencija za zdravstveni sistem i lijekove navodi da je između 2010. i 2014. godine prijavljeno 2.400 incidenata u vezi sa radom pejsmejkera, ali takođe ističe da ovi aparati godišnje spasu najmanje 50.000 pacijenata od smrti prouzrokovane naglim srčanim udarom.