latinica  ћирилица
10/08/2015 |  09:14 | Autor: B92

Možete li da riješite 800 godina staru zagonetku? (VIDEO)

Britanska biblioteka uputila je javni poziv svima voljnim rješavanja zagonetke stare više od osam vijekova, ispisane na srednjevjekovnom maču.

Mač s dvije oštrice trenutno je izložen u nacionalnoj biblioteci na izložbi "Magna Karta: Zakon, sloboda, nasljedstvo", koja je pozajmica Britanskog muzeja.

Mač teži 1,2 kilograma, dug je 964 milimetra, a balčak je dug 165 mm. Pronađen je u rijeci Vidam u Linkolnširu u julu 1825. godine. Dovoljno je oštar da presječe lobanju, piše Independent, a potiče iz 13. vijeka i vjerovatno je napravljen u Njemačkoj.

Nakon osnovnog opisa slijedi i najzanimljiviji dio - duž oštrica mača zlatnim slovima utisnut je natpis: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+. 

U Britanskoj biblioteci smatraju da je natpis religioznog karaktera, ali im je potpuno nepoznat jezik u kojem bi se moglo da pronađe njegovo značenje.

Mač je na izložbi prikazan uz rukopis iz 14. vijeka koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci rukuju sličnim mačevima.

Nakon što je nacionalna biblioteka objavila poziv za pomoć u rješavanju ove misterije, javili su se brojni entuzijasti koji žele da riješe zagonetku. Dok jedni šalju svoje prijedloge, druge je oduševilo to što je biblioteka zatražila pomoć "običnih" građana.

Među onima koji imaju prijedlog rješenja je Mark van Haselt sa Univerziteta u Utrehtu, koji tvrdi da je vidio na desetine ovakvih mačeva. Vjeruje da je natpis na latinskom, a NDXOX vjerovatno znači Nostrum Dominus (naš Gospod) ili Nomine Domini (ime Gospodnje). Slova koja slijede možda predstavljaju imena svetaca.

"Sastavljanjem dijelova slagalice iz cijele Evrope, možda ćemo doći bliže rješenju zagonetke. Čak i ako ne možemo u potpunosti da dešifrujemo natpise, oni nas možda odvedu malo bliže u razumjevanju naših predaka", napisao je.