latinica  ћирилица
08/08/2015 |  09:00 | Autor: Agencije

„Klimatski portali“ su stvarnost (VIDEO)

Putnici koji se nalaze na stokholmskom aerodromu „Arlanda“ odskora imaju priliku da na terminalu pet isprobaju „klimatske portale“, odnosno prostorije koje simuliraju vremenske uslove u mnogim krajevima svijeta.
Klimatske promjene - Foto: Screenshot/YouTube
Klimatske promjeneFoto: Screenshot/YouTube

Meteorološki uslovi se prilagođavaju u realnom vremenu pomoću promjene temperature, svijetla, zvuka i strujanjem vazduha. Tako se stvara osjećaj kao da je korisnik u drugom klimatskom pojasu, iako se, u stvari, nije ni pomjerio iz Stokholma. 

„Uđete u jednu od tri prostorije – toplu, hladnu ili sobu za velike gradove i tako osjetite vrelinu svjetskih pustinja, puls najvećih gradova i ledenu jezu sjevera. Sobe su povezane sa meteorološkim službama čiji se podaci pretvaraju u fizičko iskustvo pomoću najnovije zvučne i vizuelne tehnologije, kao i simuliranja vjetra i temperature“, objašnjavaju na zvaničnom sajtu „Arlande“.

U hladnoj sobi se simuliraju hladni, sjeverni vjetrovi uz lavež pasa i slike zimskog krajolika Kirune u Švedskoj ili Rejkjavika na Islandu. S druge strane, u vrućoj sobi stvaraju se uslovi toplih krajeva, poput Dubaija ili Fort Loderdejla na Floridi.

Treća, takozvana „velika" soba korisnicima nudi utisak velikih gradova. Tu se može iskusiti draž i zvuci metropola i urbani puls i saobraćajna vreva.

„Klimatske portale“ do sada je koristilo više od 40.000 ljudi.