latinica  ћирилица
06/08/2015 |  08:37 | Autor: RTS

Ljuta papričica produžiće vam život

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski naučnici.
Ljute papričice - Foto: ilustracija
Ljute papričiceFoto: ilustracija

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu "British Medical Journal".

Višegodišnje posmatranje navika oko 500 hiljada Kineza, starosti od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rjeđe oboljevale od smrtnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i univerziteta “Oksford“ i “Harvard“.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.