latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:08 | Autor: B92

Dejli mejl: I Hitler je imao svoju atomsku bombu

U posljednjim danima rata, Nijemci su privodili kraju stvaranje atomske bombe koju su planirali da pošalju putem naprave nalik letećem tanjiru, piše britanski “Dejli mejl”.

Prema novom dokumentarcu “Potraga za Hitlerovom atomskom bombom“, prikazanom prethodne nedjelje na njemačkom kanalu ZDF, moguće je da su u testiranjima vezanim za nacistički projekat iz perioda Drugog svjetskog rata učestvovali i ruski ratni zarobljenici.

U filmu se iznose detalji iz zapisnika o saslušanju nacističkih naučnika, izjave svedoka, i zapisi koje su ostavili njemački istraživači, koji su poslije rata većinom prebjegli u SAD.

Istoričar Matija Ul navodi da se trka za razvojem ovog oružja za masovno uništenje naročito zahuktala u posljednjoj godini rata.

U središtu programa nalazio se Hans Kamler, general Šucštafela, koji je sa 175.000 zarobljenika u radio na stvaranju oružja, tenkova i izgradnji tajnih bunkera za nacističku elitu.

Kamler je takođe bio uključen u projekte u Tiringiji, oblasti na istoku Njemačke, koja se smatra središtem razvoja nacističkog nuklearnog i svemirskog programa.

SAD su tajnost ovih podataka zaštitile na 100 godina, a danas, kada su dokumenti konačno otpečaćeni, vlasti gotovo svakog vikenda raspiruju maštu teoretičara zavЈere istražujući dvije najbitnije stavke u tunelima - postojanje nuklearne bombe i sprave namjenjene njenom nošenju.

U izvještajima ruskih vojnih obavještajaca iz Drugog svjetskog rata navodi se da su u Tiringiji sprovedena dva nuklearna testiranja, i da prečnik bombe iznosi jedan i po metar.

S druge strane, otpečaćeni izvještaji amerićkih obavještajaca pokazali su da izviđački letovi američkog vojskovođe Dvajta Ajzenhauera nisu omogućili donošenje nikakvog definitivnog zaključka, a takođe nije jasno odakle vodi porijeklo uranijum koji su nacisti nabavili za igradnju bombe.