latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:10 | Autor: Agencije

Bezbojna kafa (VIDEO)

Kafa o kojoj se sve više priča nema drugačiji ukus nego izgled – bezbojna je! Njen tvorac se nada da će mušterije naći među ljudima zabrinutim za boju svoje zubne gleđi.

Slovački preduzetnik David Nagi želeo je da svojim proizvodom udovolji onima koji ne mogu da se odreknu ukusa i mirisa tradicionalne kafe, ali koji brinu za zdravlje svojih zuba. Nagi je strasni kafopija pa je želio da nađe alternativno rješenje za izbjeljivanje zuba.

„Ideja da napravim bezbojnu kafu sinula mi je prije dvije godine. Želio sam da odstranim boju koja narušava zubnu gleđ“, objasnio je Nagi.

Za svoj proizvod tvrdi da je blizak tradicionalnoj kafi i da se veoma razlikuje od energetskih pića.

U njoj su samo prirodni sastojci, kaže Nagi, ne koriste se nikakve hemikalije ili dodaci, samo ono što je u običnoj kafi. „Bezbojna kafa sadrži pržena zrna, vodu za piće i kvalitetni kofein iz kafenih zrna. U njoj nema šećera, zaslađivača ili aroma.“

Recept i način spravljanja bezbojne kafe ostaju tajna, ali Nagi, po profesiji električar, kaže da koristi zrnevlje visokokvalitetne „arabika“ kafe. Piće se reklamira kao lagana, osvježavajuća kafa koja je najbolja kao hladni napitak.

Najvažnije će biti testiranje ukusa te bezbojne kafe. Zaposleni u barovima su među prvima degustirali napitak. Ni mušterije nisu ostale ravnodušne.

Prema riječima barmena Јozefa Nemetea, ima sličnosti sa espresom: „Kada zatvorim oči, zaista ima ukus kafe, nešto poput veoma hladnog espresa. Ipak, izgleda čudno, jer ljudi su navikli da kafa ima odgovarajuću boju, ovde toga nema. Nije loša, osvježava.“

Prema riječima onih koji su je probali, bezbojna kafa izgleda kao voda, ali kada je probate iznenadite se jer ima ukus kafe.

Naredni korak za Nagija koji trenutno radi na promociji svog pronalaska jeste niz hemijskih i zdravstvenih testova kako bi dobio dozvolu za prodaju.

Ako sve protekne po planu, nada se da će kafu prodavati u plastičnim flašama u prodavnicama i kafićima, po cijeni od dva i po evra za bocu.