latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:12 | Autor: Agencije

Kako izgleda 25 grama proteina

Većini ljudi je potrebno oko 50 grama proteina na dan i znatno više ukoliko aktivno vježbaju ili pokušavaju da smršaju. Infografika američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje kako 25 grama u svakodnevnim namirnicama izgleda.
Proteini (Foto: CDC) -
Proteini (Foto: CDC)

Odličan pregled najhranjivijih namirnica dobra je ilustracija svima koliko određene hrane treba da unesu da bi zadovoljili potrebe svog tijela za proteinima.

Treba napomenuti da je količina mesa izražena u uncama, dok se za tečnosti koristi šolja, što je uobičajena praksa u SAD. Јedna unca iznosi 28,3 grama, a šolja je od 236 mililitara, odnosno 2,3 decilitra.

Što se ćurećeg, pilećeg, svinjskog i telećeg mesa tiče, vrijednosti su slične. Od 90 do 100 grama ima 25 grama proteina, a toliko ćete unijeti u sebe i sa dvije trećine konzerve tune, osam škapmpa ili šest ostriga.

Riblje meso ima nešto manje proteina, pa će za 25 grama biti potrebno oko 125 grama lososa ili 140 grama jastoga.

Od mliječnih proizvoda, potrebna je jedna šolja starijeg sira ili grčkog jogurta, odnosno dvije običnog. Takođe, kravljeg i sojinog mlijeka potrebno je popiti tri, odnosno četiri šolje. 

Za 25 grama proteina mogu i da se pojedu četiri tvrdo kuvana jaja ili mocarela štapića. Odličan izvor proteina takođe su: crni pasulj, tofu, sočivo, soja, puter od kikirikija, bademi i kikiriki na koji treba obratiti pažnju pošto ima i mnogo masti. 

Prosječan muškarac ili žena koji ne vježbaju redovno treba da unose oko 0,8 grama po kilogramu mase.

S druge strane, za sportiste i one koji aktivno vježbaju, taj unos nije dovoljan. Njima je potreban jedan do jedan i po gram proteina po kilogramu mase.