latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:29 | Autor: RTRS

Mjesta koja morate posjetiti prije nego što nestanu

Nagrižena zubom vremena ili nebrigom i nepažnjom nadležnih institucija, mnoga mjesta postala su ugrožena, a neka od najljepših na svijetu postepeno nestaju. Baš kao i životinje. Pogledajte u narednim minutama, deset mjesta kojima prijeti opasnost da se zauvijek promijene ili čak potpuno nestanu. Listu je sačinio portal "Ol Tajm Tens".

10) MALDIVI
*Maldivi, grupa ostrva u Indijskom okeanu, poznati su po vjerovatno najljepšim plažama na svijetu. Nažalost, ova država ima još jedan rekord – sa samo 1,5 m iznad nivoa mora to je najniža država na svijetu. Zbog globalnog zagrijavanja i topljenja leda moglo bi doći do potapanja Maldiva.

9) EVERGLEЈD u SAD
* Močvara Everglejd nalazi se na jugu Floride i vjerojatno je jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova na svijetu. Međutim, Everglejdu prijeti suša, zbog čega je ova suptropska močvara upola manja nego što je bila 1900. godine.

8) OLIMPIЈA u Grčkoj
* Planinu Olimp, kolijevku prvih Olimpijskih igara ugrožavaju divlji požari prouzrokovani visokim ljetnim temperaturama.

7) DOLINA KRALjEVA u Egiptu
* Povećanje turizma i pojava štetnih gljivica, dovode do erozije ovih antičkih grobnica. Postoji mogućnost da nestanu u narednih 150 godina.

6) VENECIЈA u Italiji
* Ovaj grad već duže vrijeme tone, ali rast nivoa mora povećava plavljenje što pogoršava situaciju.

5) DOLINA MRTVOG MORA, u Јordanu
* Ovo slano čudo prirode s terapeutskim osobinama počelo se rapidno smanjivati – čak za trećinu u posljednje četiri decenije.

4) POLOVI
*Arktički led svake decenije se smanjuje za tri odsto , a pojedine studije predviđaju da će u narednih 20 do 40 godina, na Antarktiku led potpuno nestati.

3) VELIKI KORALNI GREBEN u Australiji
* Ovaj greben dugačak čak 1,500 milja vidljiv je iz svemira. Ovaj prelijepi lokalitet ubrzano blijedi zbog povećanja temperature vode, ali i zagađenja.

2) TADŽ MAHAL u Indiji
* Zbog fasade koja se raspada i drvenih osnova koje trunu, narušen je ovaj najljepši mauzolej na svijetu. Za samo pet godina možda ga više ne bude.

1)AMAZONSKE PRAŠUME u Brazilu
* Prirodno su stanište čak 20 odsto svih živih, biljnih i životinjskih vrsta na svijetu! Preko 960.000 kvadratnih kilometara prašume, nestalo je u proteklih 30 godina.