latinica  ћирилица
29/07/2015 |  08:42 | Autor: SRNA

Hrvatska: Danas odluka o arbitraži

Hrvatski sabor trebalo bi danas da donese odluku o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Na vanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjev hrvatske Vlade, poslanici će raspravljati o novonastalim okolnostima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Zagreb mora izaći iz arbitraže, nakon što su mediji prošle sedmice objavili transkripte dogovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sokoleca i diplomate Simone Drenik o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici.

Sokolec i Drenikova su u međuvremenu podnijeli ostavke, a slovenačka Vlada juče je za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Francuza Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

Da bi Hrvatski sabor obavezao Vladu da izađe iz arbitražnog postupka oko granice sa Slovenijom potrebno je da za taj projedlog glasa 101 poslanik.

Ukoliko Hrvatski sabor da "zeleno svjetlo" Vladi, ona će tada da obavijesti sud da izlazi iz arbitraže sa Slovenijom, da proglasi suspenziju i povuči hrvatskog arbitra Budimira Vukasa.

Iz Stalnog arbitražnog suda juče je saopšteno da žele što prije da saslušaju obje strane u vezi sa hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, jer je "cio proces kontaminiran".

Sud je pozvao obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Јadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu.

Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom sa popisa Evropske komisije.