latinica  ћирилица
28/07/2015 |  22:34 | Autor: SRNA

Stalni arbitražni sud: Poziv Hrvatskoj i Sloveniji na uzdržanost

Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen i poziva obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter) -
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter)

U vezi s hrvatskim pismom od 24. jula u kojem Zagreb navodi da je proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, "sud će što prije saslušati strane. Datum za to biće određen idućih dana, saopšteno je iz suda čije je sjedište u Hagu.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se "dotad uzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda.

Slovenija je danas imenovala Ronija Abrahama za novog sudiju u Arbitražnom sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenačkim diplomatom, zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i čitav arbitražni postupak, prenose mediji.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je juče nakon sastanka sa predsjednicima klubova poslanika parlamentarnih stranaka da je jednoglasno usaglašeno da Hrvatska ne može ostati u arbitraži sa Slovenijom.

Sabor sutra odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na vanrednoj sjednici sazvanoj na vladin zahtjev biće raspravljano o novonastalim okolnostima u vezi sa provođenjem Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je juče da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

U prošlu srijedu hrvatski mediji su objavili transkripte i audio-zapis razgovora
slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sokoleca i slovenačke predstavnice za praćenje arbitraže Simone Drenik, tokom kojeg dogovaraju iznošenje argumenata i lobiranje kod drugih sudija Stalnog arbitražnog suda u Hagu u postupku o granici Slovenije i Hrvatske.

Spor se vodi zbog razgraničenja u Savudrijskoj uvali. Prema objavljenom transkriptu i audio-zapisu razgovora Sokoleca i Drenikove, arbitražni sud bi dodijelio veći dio zaliva Sloveniji, što je u suprotnosti sa zahtjevima Hrvatske.