latinica  ћирилица
28/07/2015 |  22:13 | Autor: SRNA

Mogerini: Novo poglavlje u odnosima sa Iranom

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozdravila je tokom posjete Teheranu novo poglavlje u odnosima sa Iranom.

"Sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je postignut 14. jula između Teherana i velikih sila otvoriće novo poglavlje u odnosima između Irana i EU", izjavio je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom DŽavadom Zarifom.

Mogerinijeva je, tokom prve posjete Teheranu nakon što je zaključen istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, razgovarala sa Zarifom i predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Zvaničnici su razgovarali o zajedničkoj posvećenosti ka sprovođenju sporazuma koji je usmjeren na ograničavanje civilnog nuklearnog programa Irana u zamjenu za postepeno ukidanja međunarodnih sankcija i uspostavljanju dijaloga na visokom nivou.

"Na isti način na koji smo uložili napore da postignemo sporazum moramo da se koncentrišemo i na njegovu striktnu i kompletnu primjenu da bi naš narod i čitav svijet imali koristi", rekao je iranski predsjednik.

Iranski ministar spoljnih poslova je istakao da je Iran uvijek poštovao svoje obaveze i dodao da će Teheran nastaviti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/.

On je dodao da se nada da će SAD i EU nastaviti da sprovode svoje obaveze.