latinica  ћирилица
28/07/2015 |  20:11 | Autor: RTRS

Hrvatska- Otvorene prijetnje Srbima (VIDEO)

Svake godine uoči obilježavanja godišnjice “Oluje” iz Hrvatske stižu izvještaji o učestalim napadima na Srbe i njihovu imovinu.
Hrvatska- Otvorene prijetnje Srbima - Foto: RTRS
Hrvatska- Otvorene prijetnje SrbimaFoto: RTRS

Ove godine, utisak je da su napadi i češći i žešći. To se moglo vidjeti i proteklog vikenda u Srbu na obilježavanju 74 godine od ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Kontramiting koji na istom mjestu organizuju hrvatski nacionalisti predvođeni Autohtnom hrvatskom strankom prava, prijetio je da preraste u nešto mnogo opasnije od protestnog okupljanja. On je i svojevrsno upozorenje malobrojnim Srbima u Hrvatskoj. 

"Poručujem Miloradu Pupovcu. Neka zapamti ove moje riječi. Ovo mu je zadnja proslava u Srbu", kaže Dražen Keleminec predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava.

Strašno je i pomisliti kako bi Keleminec i njegovi sljedbenici reagovali da se, recimo, obilježava stradanje Srba u "Oluji". U Srpskom narodnom vijeću potvrđuju da je nacionalizam i diskriminacija Srba u Hrvatskoj u porastu. Otvorena, žestoka i sveprisutna diskriminacija u zapošljavanju, korištenju prava na jezik i pismo.

Aleksandar Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća kaže za RTRS da Srbi u Hrvatskoj ne mogu organizovati nijedan događaj, a da ne bude nekih provokacija.

"Mi danas ne možemo doslovno nijednu manifestaciju imati, bilo da je to veče ojkanja, bilo da je to pomen žrtvama rata bez jakih protesta, bez napada, bez prozivanja da je to opet neka velikosrpska rabota protiv Hrvatske", izjavio je Milošević.

Nacionalizam je uvijek bio tu, samo vješto prikriven, smatra Savo Štrbac direktor Dokmentaciono-informativnog centra „Veritas“.

"Inače, ocjena je otkad je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, dakle prije dvije godine, da je nacionalizam u nekom porastu i da se vraćamo tamo na početak 90-ih godina", kaže Štrbac.

Ono što posebno zabrinjava je mlaka reakcija vlasti Hrvatske na provokacije i napade.

"Naravno da nije rješenje da nas stalno štite kordoni oklopljenih specijalaca, da smo de fakto u rezervatu, a ne u slobodnom društvu", dodaje Aleksandar Milošević.

Skepsa koju Srbi iz Hrvatske izražavaju prema promjenama sadašnjeg stanja shvatljiva je kada se čuje propovijed biskupa gospićko-senjskog, Mile Bogovića, u kojoj kaže da je koncentracioni logor Јasenovac velika laž. Izjavu je osudio i direktor Centra „Simon Vizental“.

"Mislim da je to apsolutno sramno. To je politika negiranja, negiranja genocida nad Srbima. Smatram da Katolička crkva ne bi smjela da dopusti da se šire ovakve laži", rekao je Efraim Zurof za RTRS.

Razloge uspona nacionalizma u Hrvatskoj mnogi pronalaze u približavanju obilježavanja godišnjice "Oluje". Tenzije su dodatno pojačane razočarenjem hrvatske vlasti masovnim otkazivanjem pozvanih - među kojima su i ključne zemlje NATO-a, što se pripisuje uspjehu srpske diplomatije.

Koji god da je razlog, čini se da su se Srbi u Hrvatskoj navikli da je za njih avgust - mjesec opasnog življenja.