latinica  ћирилица
28/07/2015 |  20:09 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad- Ključevi stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić uručili su ključeve stanova za devet porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u naselju Podorugla.
Mrkonjić Grad - Ključevi stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - Ključevi stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalidaFoto: SRNA


Ključeve stanova dobilo je pet porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida. Vrijednost investicije je oko 320.000 KM, od čega je Vlada uložila oko 270.000 KM a opština oko 43.OOO KM.

Dodjeli ključeva prisustvovao je i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Savanović je rekao da je do sada u Mrkonjić Gradu riješeno stambeno pitanje oko 90 korisnika i da je u te svrhe uloženo oko milion i po KM.

On je napomenuo da se Program stambenog zbrinjavanja za period 2008-2015. privodi kraju i da Vlada čini sve da riješi to pitanje, te najavio novu uredbu u narednoj godini da bi bili obuhvaćeni i oni koji ranije nisu zbrinuti.

"Realno činimo i više nego što možemo u ekonomskom smislu dajući svoj doprinos i zahvalnost tim kategorijama", rekao je Savanović i dodao da će Republika Srpska i u narednim godinama činiti sve što može da se oduži tim porodicama.

Osamdesesedmogodišnja Milica Milekić, majka poginulog borca, zahvalna je svima koji su pomogli gradnju zgrade u Podoruglu.

"Sin mi je poginuo u ratu, a imam još jednog sa kojim živi. Drago mi je što smo riješili krov nad glavom", kaže ova starica.

Savanović i Tegeltija prethodno su posjetili Fabriku metal-silicijuma "RS-Silikon", koju gradi italijanska kompanija "Metalege" u Bjelajcu.

Savanović kaže da je zadovoljan što se ovaj objekat gradi u Republici Srpskoj, jer je riječ o "kapitalnom objektu".

"Zahvaljujući naporima Vlade Republike Srpske, lokalne vlasti i razumijevanju investitora ovdje se pravi moćan objekat koji daje nadu i šansu da se ovaj kraj razvija, da ide ubrzanim koracima i da se ovdje ljudi zapošljavaju", rekao je Savanović.

On je dodao da se i dalje mora raditi na tome da se dovede još investitora koji će graditi fabrike.

"Bez proizvodnje nema života, ona objedinjuje prirodni i ljudski resurs", rekao je Savanović.

Direktor fabrike "RS-Silikon" Đanmikele Folja izjavio je novinarima da se u oktobru može očekivati otvaranje fabrike.

"Rad i trud koje su lokalne firme uložile više je nego dragocen. Imamo zposleno 80 radnika i mislim da ćemo do otvaranja imati oko 120 zaposlenih", rekao je Folja.