latinica  ћирилица
28/07/2015 |  19:01 | Autor: SRNA

Na "Drinskoj regati" očekuje se do 300 plovila

Predstavnici opština Zvornik i Mali Zvornik i grada Loznica pozvali su stanovnike s obje strane Drine da u subotu, 1. avgusta, učestvuju u "Drinskoj regati" koja ove godine plovi pod sloganom "Drina je samo jedna".

Zamjenik načelnika opštne Zvornik Bojan Ivanović rekao je da je interesovanje za regatu veliko i da se, prema najavama, očekuje između 250 i 300 plovila.

"Ovo je jedan od najljepših načina da promovišemo našu rijeku, našu prirodu, ali i naše gradove i da pri tome uživamo u onome što rijeka Drina pruža svima koji zaplove njom", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare održanoj na obali Drine, u blizini Banje Koviljače.

On je pozvao ljubitelje rijeke, regate i druženja da učestvuju da bi ovaj događaj bio još masovniji.

Ivanović je napomenuo da će po završetku regate biti obezbijeđen transport za čamce do Zvornika i autobuski prevoz za učesnike sa plaže u Donjem Šepku.

Član Gradskog vijeća Loznica Dejan Stalović rekao je novinarima u Banji Koviljači da je osnovni cilj organizacije regate promocija turizma i turističkih destinacija kojima obiluje ovaj kraj.

Stavilović je naveo da su pripreme za regatu završene i istakao da je obuhvaćen i bezbjednosni aspekt, koji je veoma važan.

"Angažovana će biti dva sanitetska vozila Doma zdravlja Loznica, te saobraćajna i pogranična policija, a za bezbednost učesnika na čamcima brinuće se ronioci", naglasio je Stalović.

On je dodao da će velika pažnja biti posvećena i ekologiji i pravilima regate.

"Svi koji budu na čamcima dobiće pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju, kao i kese za odlaganje otpada, jer se svi moramo truditi da čuvamo ono što je u našem kraju dragoceno, a to su čistoća reke Drine i njenog priobalja", rekao je Stalović.

Zamjenik predsjednika opštine Mali Zvornik Bogdan Dukić istakao je da je specifičnost regate to što je organizuju tri grada - Zvornik, Mali Zvornik i Loznica.

"To daje poseban smisao ovom događaju. Drina je rijeka koja spaja i opštine i ljude i svi mi koji živimo sa obe njene strane tako se i ponašamo", rekao je Dukić.

"Drinska rekata" kreće u 10.00 časova sa plaže u Malom Zvorniku. Ići će stazom dugom 25 kilometara, a planirano je da oko 14.00 časova stigne do cilja, odnosno Žićine plaže.

Učesnike na kraju regate očekuje tradicionalni vojnički pasulj.