latinica  ћирилица
28/07/2015 |  17:18 | Autor: SRNA

Njemačka pomaže Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja

Nemačka će nastaviti da podržava promociju potencijala srpske privrede, kao i uvođenje dualnog obrazovanja, zaključak je sastanka predstavnika PKS i njemačkog Saveznog ministarstva za saradnju.

Predsjednik PKS Marko Čadež izjavio je u Berlinu da konkretne aktivnosti na poboljšanju imidža Srbije podrazumijevaju održavanje velikih skupova uz prisustvo  predstavnika vlade, kao i manjih ciljanih sastanaka na kojima će se njemačkim firmama približiti konkretne prednosti ulaganja u Srbiju.
 Predviđeno je, kako se navodi u saopštenju PKS-a, i organizovanje specijalizovanih B2B događaja. 
 Kao dobar primjer naveden je skup njemačkih kupaca i dobavljača iz regiona Јugoistočne Evrope, održan početkom juna u Minhenu.
 Јedan od predloga učesnika je, kako je navedeno, da sledeći skup bude okrenut Srbiji i određenom sektoru u kojem obje privrede vide potencijal za saradnju.
 "Na sastanku su razmatrani i pravci zajedničkog djelovanja, načini da se podstaknu kooperantski poslovi sa njemačkim firmama i privuku novi investitori. Važan segment razgovora bio je posvećen uvođenju dualnog obrazovanja po uzoru na njemački model", istaknuto je u saopštenju komore.
 Učesnici su se saglasili da je saradnja na političkom nivou odlična polazna tačka za udruživanje postojećih resursa za jačanje srpske privrede i da je to u interesu i njemačke strane.
 Zaključeno je da je Njemačka brojnim inicijativama i projektima već veoma aktivna u Srbiji.