latinica  ћирилица
28/07/2015 |  17:12 | Autor: SRNA

Crnadak: U BiH registrovano više od 300 stranih terorista

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Madridu da je problem protoka stranih terorističkih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je registrovano više od 300, a i dalje postoje pojedinci koji rade na regrutovanju mladih ljudi u BiH.
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak - Foto: SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Igor CrnadakFoto: SRNA

Crnadak, koji je i predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope, naglasio je da BiH ima zakon koji sankcioniše strane borce, a nedavno je unapređeno i zakonodavstvo u dijelu koji se odnosi na borbu protiv finansiranja terorističkih aktivnosti.

On je istakao da je neophodno da brojne aktivnosti protiv terorizma i stranih boraca budu nastavljene i u budućnosti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova  BiH.

Obraćajući se učesnicima specijalnog sastanka Komiteta Savjeta bezbjednosti UN za borbu protiv terorizma  sa zemljama članicama i međunarodnim i regionalnim organizacijama o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca, on je istakao da je borba protiv terorizma, kao fenomena koji predstavlja glavnu prijetnju vrijednostima na kojima počiva Savjet Evrope, jedan od prioriteta ove regionalne organizacije i BiH kao predsjedavajuće zemlje.

Crnadak je naglasio da Savjet Evrope provodi brojne aktivnosti u borbi protiv terorizma, koje uključuju i bolju saradnju sa UN, EU i OEBS-om i usvajanje novih smjernica za borbu protiv terorizma.

On je posebno naglasio značaj što skorijeg stupanja na snagu Dodatnog protokola na Konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji terorizma koja je usvojena 19. maja na briselskom zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope, na kojem je BiH preuzela šestomjesečno predsjedavanje.

Učesnici sastanka na visokom nivou usvojili su ministarsku deklaraciju kojom se izražava podrška radu Komiteta za borbu protiv terorizma i posebno aktivnostima na zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca.

Specijalni sastanak su organizovali CTC, Vlada Španije i njena ministarstva inostranih poslova i saradnje i unutrašnjih poslova s ciljem definisanja strategija i tehnika za uspješno suočavanje zemalja članice UN sa prijetnjom koju predstavljaju strani teroristički borci.