latinica  ћирилица
27/07/2015 |  11:03 | Autor: RTRS

Trebinje centar ljubitelja pozorišne umjetnosti (VIDEO)

Trebinje je ovih dana centar ljubitelja pozorišne umjetnosti. Tamo se odražava 58. Festival festivala, a sinoć je pred trebinjskom publikom nastupilo amatersko pozorište iz Srbije.

Druge večeri festivala nastupili su glumci Kulturno- umjetničkog društva iz Krušćića. Predstavu "Velika drama" napisao je poznati srpski dramaturg Siniša Kovačević , a režiju potpisuje Dejan Cicmilović. Festivalskoj publici večeras se predstavljaju domaćini-trebinjsko Gradsko pozorište.

"Velika drama" jedan je od najambicioznijih dramskih komada Siniše Kovačevića, tekst na kojem je radio punih 13 godina. Riječ je o potresnoj sagi koja se bavi preispitivanjem naše prošlosti kroz burne istorijske dane u Drugom svjetskom ratu. Prelamaju se kroz pojedince i određuju njihove sudbine.

U centru zbivanja je crnogorska porodica Vučić , koja u ideološkom i svakom drugom smislu učestvuje u kolonizaciji Vojvodine. Glavni junak Milorad Vučić, koji je izabran i za protagonistu večeri , kaže da je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga u njegovoj karijeri.

- Koliko god moja uloga bila zahtjevn a, a jeste, možda će zvučati kao fraza, ali zaista i sve druge uloge su podjednako važne, jer vidjeli ste, svi činimo kompaktnu cjelinu, rekao je Vučić.

Iako se na sceni pojavljuje tridesetak glumaca, lik crnogorske žene Vidosave , majke desetoro djece , na publiku je ostavio poseban utisak.

Večeras je na programu predstava domaćina "Ko to tamo režira" Gradskog pozorišta iz Trebinja. Do kraja festivala nastupiće i pozorišne trupe iz Smederevske Palanke, Zagreba, Kumanova i Gračanice.