latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:07 | Autor: B92

I Australija će legalizovati medicinsku marihuanu?

Komitet Senata Australije u kom se nalaze predstavnici svih većih političkih partija ove zemlje priprema Zakon za regulaciju kanabisa u medicinske svrhe, kako bi legalizovao ovu biljku, uprkos upozorenjima zakonodavaca da će se takav zakon kositi i sa australijskim i sa međunarodnim zakonima.
Marihuana - Foto: Wikipedia
MarihuanaFoto: Wikipedia

Više od dvije trećine Australijanaca podržava ideju legalizacije marihuane u medicinske svrhe, a svega devet odsto joj se oštro protivi, pokazalo je istraživanje Palijativne njege u Australiji.

Vođa Zelenih u ovoj zemlji Ričard Di Natejl predložio je stvaranje ovog zakona prošlog novembra.

Međutim, Ministarstvo zdravlja protivi se takvom zakonu, zato što je u suprotnosti sa postojećim Aktom o terapeutskim dobrima, zbog čega bi došlo do "komplikacija i neizvjesnosti" u njegovoj primjeni.

Uzgoj medicinske marihuane jednog dana mogao bi da postane veliki pokretač ekonomskog rasta u Australiji, što je već primjetno u SAD. U Americi se procjenjuje da će industrija vezana za kanabis dostići vrijednost od 14 milijardi dolara do 2020., dok će svjetsko tržište, kada se potpuno stabilizuje, dostići i do 100 milijardi.

U Australiji je kanabis zabranjen i u rekreativne i u medicinske svrhe, sa izuzetkom ograničenog uzgoja i posjedovanja u funkciji lijeka i to u nekim njenim državama.