latinica  ћирилица
21/07/2015 |  09:39 | Autor: TANЈUG

Za sve fanove Harija Potera: Prvo Evropsko prvenstvo u kvidiču

Italijanski gradić Sarteano, pored Sijene, biće ovog mjeseca domaćin prvog Evropskog prvenstva u kviduču, popularne igra iz romana i filmova o dječaku čarobnjaku Hariju Poteru.

Kao i u priči DŽoane Rouling, igrači će nastojati da jašući na metlama ubace "kvafl" (lopticu) u obruč protivnika, te da uhvate "zlatnu skrivalicu" koja timu donosi pobjedu.

Za razliku od Poterove, koja leti poput metka, skrivalica "Normalaca" je loptica zakačena za stražnjucu sudije koji trčkara terenom.

Turnir će se održati od 24. do 27. jula uz učešće timova iz 12 zemalja, od Italije, preko Belgije i Španije, do Norveške i Turske.

Mješavina hokeja, košarke i ragbija, kvidič suprotstavlja dvije ekipe sastavljene pola od muških, a pola od ženskih igrača.

Ovaj "sport", za koji se mnogi nadaju da će jednog dana postati olimpijska disciplina, ima sve veći broj poklonika u svijetu.

"Novi klubovi se osnivaju svakog mjeseca", rekao je u izjavi za milanski list Korijere dela sera jedan od organizatori, ističući da je riječ o "prilično teškom sportu, koji zahtjeva ozbiljnu fizičku pripremu".