latinica  ћирилица
20/07/2015 |  11:37 | Autor: TANЈUG

Crvene rode turistička atrakcija u Vrbovcu

Tri crvene rode postale su turistička atrakcija u naselju Ladina, kod Vrbovca, nedaleko od Zagreba, a stručnjaci ne isključuju mogućnost da one poslije prve kiše postanu zelene.

 Crvene rode su svile gnezdo na vrhu silosa za obradu metala Kvarc, a njegov vlasnik Јosip Kovač (63) ispričao je da se odrasla roda prošlog vikenda namazala crvenim prahom koji je bio u kanti u dvorištu radionice.
 Riječ je o praškastoj biorazgradivoj boji za bojenje reka koju hidrolozi koriste kad prate tok izvora ponornica, objasnio je Kovač.
 Pretpostavlja da se roda u prahu našla tražeći hranu, a kada se umazala odljetela je svojim mladuncima na koje je automatski prenijela boju.
 Rode su pregledali veterinari i inspekcija za zaštitu okoline, te zaključili da su ptice u dobrom stanju, a prašak kojim su se zaprašile bezopasan.
 Da ta boja nije opasna, potvrdili su i u Hrvatskom geološkom institutu.
 "Mi ga koristimo u malim količinama kad istražujemo izvore i tokove. Stručno se zove natrijum fluorescen, nije toksičan i otapa se u vodi" rekli su u institutu.
 Prašak će, uvjeravaju stručnjaci sa roda spasti, s prvom kišom, ali nije isključeno da one onda od crvenih postanu nakratko zelene.