latinica  ћирилица
19/07/2015 |  18:14 | Autor: Agencije

Kako se izboriti sa napornom migrenom?

Migrene izazivaju grozno “bubnjanje” u glavi, osjetljivost na svjetlost, zvukove ili mirise i brutalno su bolne.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Iako postoje i složeniji načini da se kategorizuju i definišu glavobolje, dr Vejd Kuper, direktor Klinike za glavobolju i neuropatske bolove Univerziteta u Mičigenu, dijeli ih na migrene i tenzione glavobolje.

Zanimljivo je to što tenzione glavobolje mogu izazvati isti okidači koji pokreću i migrenu, poput upale mišića, lošeg sna i stresa. Za ove tipove glavobolja blagi analgetici obično su dovoljni za suzbijanje bola.

Međutim, kad se blag bol razvije u ozbiljan, prelazi se na “teritoriju migrena“, kaže Kuper. Osim što osjećate bol u glavi, prisutna je i mučnina, osjetljivost na svjetlost, zvukove i mirise.

Kako da se borite protiv migrena? Kuper ima nekoliko preporuka:

Prepoznajte okidače i izbjegavajte ih

To znači da bi trebalo da se držite podalje od nekih namirnica, a naročito onih koje su označene kao “nemasne“ ili “dijetalne“ jer su velike šanse da sadrže vještačke zaslađivače. Ovi sastojci dokazano mogu podstaći glavobolje.

Regulišite stres i san

Ako ste stalno pod stresom, a “narodni lijekovi“ ne pomažu, obratite se psihologu ili fizikalnom terapeutu koji će vam uz pomoć masaže opustiti tijelo.

Provjerite da li treba da uzimate neke suplemente

Pojačane glavobolje mogu biti izazvane nedostatkom magnezijuma.

Zatražite lijekove od ljekara

Neki lijekovi su namijenjeni prevenciji glavobolje. Ako znate da vam recimo seksualno uzbuđenje predstavlja okidač za napad migrene, trebalo bi da zatražite lijek koji ćete uzeti prije odlaska u krevet.

Držite se zdrave ishrane i spavajte barem sedam sati dnevno, kako biste eliminisali druge izazivače glavobolje.