latinica  ћирилица
17/07/2015 |  19:28 | Autor: SRNA

Pao snijeg u Australiji

Snijeg je pao u pojedinim predjelima Australije u kojima je to toliko rijetko da meteorolozi nemaju potrebnu aparaturu da izmjere dubinu pokrivača, a temperatura je pala za više od deset stepeni Celzijusovih od uobičajene za ovo doba godine.
Snijeg u Australiji - Foto: AFP
Snijeg u AustralijiFoto: AFP

Tokom sedmice hladan vazduh sa Antarktika prešao je preko centralnog dijela Јužnog Velsa ka Kvinslendu, koja je poznata kao "Osunčana država", donoseći nisku temperaturu nezabilježenu u pojedinim krajevima od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

U Kvinslendu snijeg je pao u Stentorpu, Ukiju i na granici sa Novim Јužnim Velsom, ali meteorolog Gordon Benks ističe da su imali problem sa mjerenjem dubine snježnog pokrivača.

Ovako obilan snijeg u Kvinslendu nije padao od 1984. godine a, takođe, je zabilježena najniža temperatura za jul u proteklih 30 godina, pošto je u pojedinim oblastima pala na minus četiri stepena Celzijusova.

Prosječna najniža temperatura za ove predijele je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih.

U Novom Јužnom Velsu debljina snježnog pokrivača na pojedinim mjestima, gdje obično bude dva centimetra, sada je izmjereno deset centimetara.

U Sidneju je tokom noći bilo oko sedam stepeni Celzijusovih, što je najniže za jul od 1971. godine.