latinica  ћирилица
16/07/2015 |  13:16 | Autor: SRNA

"Đurđevak" - kapsule sa kamerom

Ruski naučnici napravili su pametnu kapsulu "Đurđevak" za ispitivanje digestivnog trakta - pacijent popije "tabletu", a ona bilježi sve što se dešava u njegovom želucu!

"Đurđevak" je manja kapsula za jednokratnu upotrebu, koja ima sopstveni izvor napajanja i minijaturnu kameru u boji.

Tu je i kompaktni predajnik koji se pričvršćuje za pojas pacijenta i program koji omogućava vezu sa kompjuterom i praćenje stanja.

Podatke sakuplja kapsula nakon što je pacijent proguta i nakon što prođe kroz čitav digestivni trakt.

Planirano je da krajem godine počne proizvodnja ovih kapsula, odnosno endoskopskog kompleksa, koje su napravili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta.

Zamjenik rukovodioca Inženjerskog centra Konstantin Mežankov pojašnjava da se proizvodni pogon "pametnih kapsula" gradi sredstvima "Rosatoma".

Ljekar ne može da čitav dan posmatra sve što se dešava u želucu pacijenta, pa je napraviljen program koji automatski prepoznaje moguće povrede ili promjene unutar trakta i šalje signal.

Mežankov najavljuje da će modifikacije kapsule omogućiti da se njene funkcionalne mogućnosti prošire i da se poboljša kvalitet ispitivanja.

U poređenju sa sličnim japanskim ili izraelskim proizvodima, ruski program može da koristi svaki kompjuter, dok se u inostranim verzijama uz kapsulu mora kupiti i specijalni računar.

Naučnici nastoje da ovu kapsulu usavrše kako bi bila što jeftinija, a sljedeći korak jeste stvaranje magnetne kapsule, koja će sa sobom nositi i lijek - navode naučni portali.