latinica  ћирилица
16/07/2015 |  09:07 | Autor: Blic

Plivačica koja je svojim podvigom zagrijala hladni odnos SAD i SSSR (VIDEO)

Godine 1987. Lin Koks, američka plivačica na duge staze, odlučila se na veoma važan korak. Željela je da prepliva Beringov moreuz od SAD do SSSR kako bi tokom Hladnog rata podstakla mir između ove dvije zemlje.
Lin Koks preplivala Beringov moreuz (foto:  http://1.bp.blogspot.com/) -
Lin Koks preplivala Beringov moreuz (foto: http://1.bp.blogspot.com/)

Kako piše Bi-Bi-Si, plivački pohod na koji se Lin odlučila bio je veoma opasan - voda je bila hladna, a američko i sovjetsko ostrvo dijelila su 4,3 kilometra.

- Bilo je toliko hladno da mi je vazduh zastajao u plućima, ali sam morala da dam sve što imam u sebi, jer sam željela da uspijem. Odlučila sam da otplivam od Malog Diomeda, ostrva koje je pripadalo Americi do Velikog Diomeda, koje je pripadalo Rusiji i promovišem mir između dvije zemlje tokom Hladnog rata - kaže Lin.

Ona je 11 godina dizala tegove kako bi ojačala i kako bi mogla da pliva brže.

Kada je ušla u vodu 7. avgusta 1987. godine, ona je bila ledena.

- Pomislila sam "ovo je tako teško, ne znam kako ću uspjeti!" A onda sam shvatila da sam se za to pripremala toliko dugo i da moram da plivam kolikogod brzo mogu - priča ona.

Na pola puta trebalo je da sretnu Ruse, ali nije bilo ni traga njihovom brodu. Promrzlih prstiju, koji su bili sivi kada je ugedala obalu SSSR, Len je poslije dva sata i 5 minuta plivanja došla na svoj cilj. Tamo su joj tri ruska vojnika pomogla da izađe iz vode.

- Ruska doktorka je legla preko mene kako bi me ugrijala, a ja sam sve vrijeme razmišljala "Ovo je nevjerovatno! Ni ne poznajem ovu osobu!"

Nije više bilo filozofije - sve se svelo na dva bića koja se povezuju. Mislim da je moje plivanje pomoglo da se poboljšaju odnosi između dve zemlje - tri meseca kasnije predsjednik Gorbačov otišao je u Bijelu kuću i nazdravio mom plivanju, rekavši koliko su blizu ove dvije zemlje i kako se odnosi poboljšavaju - priča ova odlučna žena.