latinica  ћирилица
16/07/2015 |  08:47 | Autor: SRNA

Pluton ima planine od leda

Pluton ima čitave planine od leda visine 3.300 metara, a postoje i znaci geološke aktivnosti, pokazuju snimci koje je poslao svemirski brod "Novi horizonti".Naučnici su objavili prve snimke koje je istraživački brod napravio tokom istorijskog prolaska pored ovog nebeskog tijela.
Pluton    (Foto: NASA) -
Pluton (Foto: NASA)

Brod je juče prošao pored ove patuljaste planete, kojoj se približio na samo 12.500 kilometara i pritom sakupio veliku količinu podataka, prenio je Bi-Bi-Si.

Naučnik ove misije DŽon Spenser rekao je novinarima da prva detaljna slika površine Plutona prikazuje teren koji je u posljednjih 100 miliona godina bio izložen nekakvom geološkom procesu, poput djelovanja vulkana.

"Nismo našli nijedan krater od udara na ovoj slici. To znači da to mora biti veoma mlada površina", rekao je Spenser.

Pluton: Planine od leda visoke do 3500 metara (Foto: Reuters)

Glavni naučnik misije Alan Stern rekao je da je sada "imamo jednu izolovanu, malu planetu koja pokazuje aktivnost poslije 4,5 milijardi godina" i da će geofizičari zbog tog otkrića morati da prerade neke osnovne teorije.

Spenser je rekao da je relativno tanak sloj metana, karbon monoksida i azotnog leda na površini Plutona nedovoljno snažan da bi formirao planine, pa su one vjerovatno sačinjene od zaleđene vode, koja čini osnovu.

Nove slike poslate su na Zemlju juče u dva paketa informacija.