latinica  ћирилица
14/07/2015 |  20:03 | Autor: TANЈUG

Belgijanci organizuju svjetsko prvenstvo u trci puževa

Svjetsko prvenstvo u trci puževa ordžaće se 21. jula u pivnici "Bras&Vu" u belgijskom gradu Liježu, saopštili su organizatori.

"Takmičenje mora da bude organizovano do najsitnijeg detalja", izjavio je slavni belgijski reli vozač Mark Duez koji će nadgledati trku.
 Organizatori su za ovu priliku angažovali i jednog člana medicinske komisije belgijske biciklističke federacije koji će biti zadužen za neizbježnu anti-doping kontrolu.
  Zasad su svoje učešće potvrdili predstavnici Švajcarske, Francuske, Gvatemale, Demokratske Republike Kongo, Argentine, Italije i Monaka, a "vode se pregovori i sa potencijalnim učesnicima drugih zemalja", pišu belgijski mediji.
 U trci će se naći razne vrste puževa - od "nervoznih" Malih sivih, preko nešto tromijih, ali robustnijih Velikih sivih do pojedinih "nacionalnih" primjeraka.
 Na početku trke, puževi se postavljaju u podnožje uspravne motke, duge 42,195 metara. "Trenerima" se savjetuje da za bolje performanse svoje pulene nahrane mešavinom kupusa, djeteline i salate.
 Nagrade su recepti za jela - sa puževima, a sav prihod od šampionata, koji će biti praćen muzičkim numerama i degustacijama, biće namijenjen dobrotvornim organizacijama.