latinica  ћирилица
14/07/2015 |  11:54 | Autor: Agencije

Šta se krije iza puštanja miliona GMO komaraca na slobodu?

Kompanija Oksitek tvrdi da je pronašla način na koji može spriječiti širenje tropskih bolesti i zaraza čiji su prenosnici komarci.

Kompanija Oksitek, specijalizovana za kontrolu i istrebljivanje insekata vjeruje kako napokon ima rješenje za rastuću populaciju komaraca i to, kako kažu njeni predstavnici, bez ikakvog trovanja i zaprašivanja koje može štetiti ljudima.

Ona već neko vrijeme provodi eksperimente s genetski modifikovanim komarcima, u čija je tijela vještačkim putem utisnut gen koji sprečava njihove potomke da dosegnu polnu zrelost i razmnožavaju se. Dakle, mužjaci komarca nose u sebi "gen smrti" koji nakon parenja prelazi na potomstvo koje zbog toga ne može preživjeti.

Za sada se uglavnom radi s uzorcima vrste Aedis aegupti (insekt koji obitava u urbanim područjima i vrlo je otporan na insekticide) koji su pušteni na područjima Paname, Brazila, Malezije i Kajmanskih ostrva gdje su se ukrštali sa "divljim" pripadnicima svoje vrste i kroz samo jednu generaciju stvorili milione neplodnih potomaka čime se ukupni broj komaraca smanjio za čak 90 odsto!

Zadovoljan postignutim rezultatima Oksitek će uskoro početi eksperimente i na tlu SAD-a. Međutim, jevnost je zabrinuta jer nije moguće pratiti rezultate eksperimenta i predvidjeti posljedice po životnu sredinu. Kompanija tvrdi da su u pitanju pobornici teorija zavjere koji šire paniku bez razloga.

Brojna su pitanja koja je ovaj eksperiment pokrenuo. Mnogi se pitaju da li će ujedom takvog komarca genetski modifikovan DNK biti ubrizgan u čovjekovo tijelo. Oksitek odgovara da puštaju samo muške komarce koji ne grizu.

Dr DŽozef Merkol, kritičar bioinženjeringa kaže da je u stvarnosti nemoguće s apsolutnom pouzdanošću razdvojiti milione insekata po polu. Kako kaže, čak i Florida Kiz Moskito Kontrol Distrikt navodi da će, i pored svih pokušaja, 0.03 odsto insekata i dalje biti ženke, a taj broj predstavlja hiljade i hiljade komaraca.

Zabrinutost dr Merkola dijeli i doktorka Helen Valas koja ističe da je "strašno opasno" puštati GMO insekte na slobodu, jer ni najmanje ne poznajemo posljedice takve akcije po okolinu. Većina naučnika smatra da će posljedice po ekositem biti katastrofalne i zastrašujuće.

Dr Valas optužuje Oksitek da radi korporacijskih interesa ugrožava čitav ekosistem. Dodaje da je ova kompanija  uključena u procese donošenja odluka širom svijeta i da će javnost biti šokirana kada sazna da je, bez ikakvog nadzora, moguće pustiti GMO insekte u životnu sredinu.