latinica  ћирилица
13/07/2015 |  12:02 | Autor: 24sata.hr

"Meso zombija": Htjeli prodati trulo meso staro čak 40 godina

Inspektori kažu da takvo meso može nositi različite bolesti uključujući kravlje ludilo i ptičju gripu. Meso najčešće kupuju vlasnici restorana u malim gradovima.

Nakon plastične riže i oraha punjenih komadićima betona, posljednje inspekcije u Kini otkrile su novi skandal s mesom. Zaplijenili su 100.000 tona mesa vrijednog 484 miliona dolara. Među zaplijenjenom robom bilo je i svinjetine iz 1970-ih te pilećih krilca iz 1980-ih.

Nakon što je vijest objavljena mediji su robu nazvali "meso zombija" budući da je rok upotrebe davno istekao. Razotkriveno je 20 bandi i uhapšeno 22 ljudi.

- Užasno je zaudaralo. Skoro sam povratio kad smo otvorili vrata kamiona - rekao je inspektor Zang Tao.

Meso je došlo najvjerovatnije iz SAD-a. Prokrijumčareno je kroz Vijetnam i Hong Kong, a kada je stiglo u Kinu opet je zamrznuto i poslato u različite dijelove zemlje. Inspektori kažu da takvo meso može nositi različite bolesti uključujući kravlje ludilo i ptičju gripu.

Meso najčešće kupuju vlasnici restorana u malim gradovima gdje inspekcije nisu tako česte.

"Meso zombija" se ne može prodavati direktno kupcima jer se vide znakovi truljenja. U restoranu pak kuvari pripremaju to meso tako da mušterije ne mogu vidjeti razliku.