latinica  ћирилица
12/07/2015 |  12:10 | Autor: TANЈUG

NASA: Pluton je crvenkast i ima veliko srce na površini

Patuljasta planeta Pluton je drugačije boje nego što se dosad vjerovalo - ni siva, ni plava, već riđkaste boje sa velikim svjetlim srcem na površini, javila je Američka svemirska agencija (NASA).
Nasina letjelica "Novi Horizonti" (ilustracija, http://phys.org) -
Nasina letjelica "Novi Horizonti" (ilustracija, http://phys.org)

Najnoviju i dosad najdetaljniju fotografiju Plutona snimila je sa osam miliona kilometara daljine letjelica "Novi Horizonti" koja se nakon devet godina i pređenih blizu pet milijardi kilometara približila ovom svemirskom tijelu.

Na fotografiji, prvoj koju je sonda poslala nakon kraćeg tehničkog kvara, vidljive su i svijetle tačke koje bi mogle da bude ledene kape kao i tajanstvena tamna mrlja koja podsjeća na velikog morskog kita.

Naučnici očekuju da će sondina kamera visoke rezolucije poslati još jasnije i preciznije fotografije nakon svog istorijskog preleta, u utorak 14. jula, kada bude na svega 12.500 kilometara od Plutona.

Krećući se brzinom od 50.000 kilometara na sat, što je čini dosad najbržom svemirskom letjelicom, sonda ima zadatak da prikupi dragocjene podatke o Plutonu i njegovih pet mjeseca. Opremljena je sa sedam instrumenata, među kojima su infracrveni i ultraljubičasti spektrometri, teleskopska kamera visoke rezolucije i detektor kosmičke prašine.

Sondu, koju napaja jedinstveni termoelektrični generator, troši manje struje nego dvije sijalice od 100 vati. Atmosfera oko Plutona onemogućava postavljanje sonde u orbitu patuljaste planete, tako da je ona prinuđena da svoja posmatranja obavi sa distance.

Po završteku svoje misije, "Novi Horizonti" će nastaviti putovanje kako bi se približila drugim objektima u Kojperovom pojasu, širokom prstenu prepunom kosmičkog "otpada" koji kruži oko Sunca, a za koji se vjeruje da su ostaci od formiranja Sunčevog sistema prije 4,6 milijardi godina.

Sonda ima dovoljno energije za još 20 godina putovanja mada neće moći da obori rekord Vojadžera 1. Lansiran 5. septembra 1977. godine, Vojadžer 1 je 2013. napustio Sunčev sistem, postavši najudaljeniji objekat od Zemlje stvoren ljudskom rukom.